Anders leren kijken naar kanker

 

Dit is weliswaar mijn verhaal en geen graadmeter voor wat jij moet doen als er kanker bij jou geconstateerd wordt. Het is een verhaal dat een verhaal is van alle tijden zolang kanker wordt gezien als een vijand, als iets om bang voor te zijn en/of als iets waar tegen je moet vechten. 

Wanneer je kanker anders benadert - niet vanuit angst maar vanuit je hart, vanuit nieuwsgierigheid en vanuit (zelf)liefde – dan kunnen er wonderen gebeuren. 

Als je wordt geconfronteerd met kanker kun je iets anders gaan ervaren dan dat wat men zegt dat het “het einde” is omdat je er anders naar kunt leren kijken. Je kunt een stem krijgen in je eigen proces van kanker. Laat deze stem vanuit de diepte van je hart komen en ervaar hoe het anders kan. Dat is mijn ervaring. Een bijzondere ervaring die ik nooit had willen missen. 

De behandeling voor kankerpatiënten is in onze maatschappij “zorgvuldig geregeld”. Na een diagnose komt het hele ziekenhuisprotocol in actie. Je krijgt geen tijd om je te informeren hoe hier mee om te gaan of om na te denken en te voelen welke moeilijke beslissingen je moet of wilt gaan maken.

Je krijgt geen kans om je af te vragen welke behandelingen jij wilt toelaten op en in jouw lichaam? Wat wil jij? Welk effect wil jij op en in jouw lichaam bewerkstelligen? Hoe wil jij alles lichamelijk en geestelijk ervaren?  

Het protocol wil je als het ware in een mallemolen van je leven dwingen waar je geen tijd krijgt om stil te staan over de gevolgen van wat dat men wil dat je gaat doen en wat de consequenties daarvan zijn. Je krijgt geen tijd om vanuit je hart te voelen wat kanker is of naar het waarom van dat wat je in feite overkomt. 

Ik was zo gelukkig om te ervaren dat het ook anders kan en mag gaan. Ik mocht ervaren dat er bij kanker altijd een keuze is met allerlei opties welke vanuit het hart genomen kunnen worden. Ik was zo gelukkig om al goed voorbereid te zijn. Ik wist al voordat ik in het ziekenhuis kwam dat ik kanker had. Dat gegeven heeft mij de kracht, misschien wel de helende kracht, gegeven om op dat moment te doen wat ik moest doen en om te beslissen wat ik nodig had. 

Ook voor mij was de ontdekking kanker ingrijpend. Ook voor mij heeft dat mijn leven ingrijpend veranderd. Het mocht langzaam tot mij doordringen dat kanker niet alleen angst en “het einde” was maar nog zoveel meer dan een tumor in mijn lijf. In feite is het een groot bewustwordingsproces geworden. 

Kanker heeft veel aandacht nodig op alle lagen. Zowel lichamelijk als geestelijk door voeding, door ademen, door dicht bij jezelf te blijven, door beweging en/of zoals in mijn geval nog extra door creatief bezig te zijn. Tijdens mijn proces van kanker kwam als vanzelf ook een innerlijke beweging op gang die mij emotioneel, mentaal en relationeel deed veranderen. Mijn bestaansrecht en zingeving en alles daartussen in kwam op zijn kop. Het was de spirituele impuls waar ik niet meer omheen kon. Ik kon “HEEL” worden, wat nog iets anders is dan “genezen van”. Het ging over de zorg, de (zelf)liefde en de aandacht die alle niveaus nodig hadden om te kunnen helen. 

Het ging er niet om kanker “weg te maken” of te bestrijden maar om mijn hele systeem, dat snakte naar een gezond immuunsysteem te voeden zodat het als mens weer “heel” kon worden.  

Als kanker je overkomt ligt daar de uitdaging om bewuster te worden van de impact van je eigen keuze en van je eigen kracht én niet te vergeten van het je kwetsbaar te mogen opstellen.  

Daarom was het zo bijzonder om het boek “Radicale Remissie” van dr. Kelly A. Turner te lezen. Het gaf mij een diep gevoel van herkenning. Onder andere de negen speerpunten uit dit boek welke punten een wezenlijk verschil kunnen maken om tegen alle verwachtingen in kanker te overleven. Het waren dé 9 speerpunten die ook mijn leven veranderd hebben:

  • Het radicaal veranderen van je voedingspatroon.
  • Het in eigen hand nemen van je gezondheid.
  • Het volgen van je intuïtie.
  • Het gebruiken van kruiden en supplementen.
  • Het loslaten van onderdrukte emoties.
  • Het versterken van positieve emoties.
  • Het omarmen van sociale ondersteuning.
  • Het verdiepen van je spirituele verbinding.
  • Het hebben van sterke redenen om te leven.

Het schilderen is voor mij een van de extra speerpunten van mijn helingsproces geweest. Het heeft mij geleerd om weer in contact met mezelf te komen. Ik kon hiermee uiting gaan geven aan mijn boosheid, mijn verdriet en de innerlijke pijn die door dit proces naar boven mochten gekomen. 

Daardoor heb ik geleerd om vanuit mijn hart in het hier en nu te leven, te werken en te genieten. Ik hoefde geen slachtoffer meer te zijn.

Door deze vorm van therapie heb ik geleerd om op een andere manier naar alles te kijken omdat alles al perfect was. Ik heb geleerd om weer als een kind te kijken en om mijn kinderlijke fantasie te gebruiken én om vanuit mijn intuïtie te werken en te leven. Ik heb geleerd dat ik uniek ben en dat iedereen op zijn of haar eigen manier uniek is.  

Kanker is iets wat mijn leven op een mooie en liefdevolle manier heeft veranderd en daardoor altijd een deel van mijn leven zal blijven. Het heeft mij namelijk de mogelijkheid gegeven om verder te groeien. 

Zie hiervoor mijn schilderijen. Ze zijn als een soort van dagboek van mijn leven geworden. Ze zijn ontstaan als een deel van het grote geheel. 

En zie LEVEN IN VERTROUWEN - MIJN VERHAAL VAN KANKER op https://www.levensbewustzijn.nl/Ervaringsverhalen/Kanker,-hoe-er-anders-mee-om-te-gaan/Baarmoederhalskanker-en-vulvakanker/.

Blijf dicht bij jezelf dan ervaar je jouw eigen innerlijke wereld. Vertrouw en het leven wordt eenvoudig (zie https://www.tinekekleij.nl/index/146295801_Leven+in+eenvoud.html#.XD9JseRYaM8).

Wilt u op de hoogte blijven van mijn werk en exposities schrijf u dan in op mijn nieuwsbrief op http://www.tinekekleij.nl/nieuwsbrief.html#.Vgje5svouM8.

Hebt u belangstelling voor (een van) mijn creaties. Reacties worden zeer gewaardeerd. Dus vul uw naam e.d. in op (http://www.tinekekleij.nl/reageer/site/0.html#.VgjdFsvouM8).

Bent u geïnteresseerd in het KOPEN of HUREN van (een van) mijn creaties ga dan naar http://www.tinekekleij.nl/index/146297492_ONLINE+WINKEL.html#.VgjgzsvouM8 en bekijk op deze pagina wat uw mogelijkheden zijn.

Ik zie of hoor graag iets van u terug.

 

 

terug naar boven

 

 

Tineke Kleij-van den Boomen, h/o JustBooArt, Kalmoes 14, 5491 KJ Sint Oedenrode

T: +31 (0)413 – 474 317, voor contact ga naar http://www.tinekekleij.nl/reageer/site/0.html#.VgjdFsvouM8, website: www.tinekekleij.nl en www.tinekekleij.com / Ingeschreven in de Kamer van Koophandel te Eindhoven onder nummer 17.24.67.99.